Bench-rest 25 en 50 meter

Full-benchrest wordt gebruikt in de wedstrijden georganiseerd door de European Rimfire & Air Rifle Benchrest Shooting Federation (ERABSF) en World Rimfire and Air Rifle Benchrest Federation (WRABF).  Er is een gedetailleerd Rule Book beschikbaar. Daarin wordt gedetailleerd beschreven waaruit zo’n full-benchrest mag bestaan.

Bij bench-rest gaat het om het zo nauwkeurig mogelijk schieten. Hierbij wordt het wapen zowel aan voor als achterkant ondersteund in een steun of zandzak.  Er wordt binnen de regels van bovenstaande organisaties geschoten op 25 en 50 meter.

De uitdaging bij deze sport zit hem er in dat alle, zeer kleine targets, op een andere plek op de kaart zitten en dat voor elk schot in max 1 minuut het wapen gepositioneerd en geschoten moet worden.  Bij deze sport zijn externe luchtflessen, externe regulators en bipod’s  (2 poten) niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

Doel
Het in vastgestelde volgorde aanschieten van de roosjes. Maximaal 1 schot per roosje.
Je schiet rij voor rij, van links naar rechts en van boven naar onder.

Tijdschema:
1 minuut per schot per roosje.

Punten telling.
Aangegeven op de kaart. Rand van de ring geraakt is hoogste telt. Zo nodig schotmaatje 5.5 mm gebruiken.Een bijzondere punt is de mouche. Het wegschieten van het stipje in de 10.
Bij gelijke stand worden de mouches geteld. Bij het meer dan 1 keer raken van een roosje telt de treffer met de laagste waarde.
Kaart van je tegenstander geraakt = Diskwalificatie !!

Indien je kaart door een tegenstander geraakt wordt : direct melden bij de wedstrijdleiding.

Uitrusting
De wapens zijn in diverse klassen ingedeeld op gewicht, geleverde maximum energie, gebruikte richtmiddelen en toegestane aanpassingen en/of toevoegingen aan het wapen.
De toegestane kalibers zijn .177 .20 en .22  (4.5 , 5.0 en 5.5 mm) Onderstaande tabel is een samenvatting, voor details zie het Rule Book

Klasse  max gewicht max energie Afstand Richtmiddelen
en diversen
1. Light Varmint Air Rifle Class 4.76 kilo 16.27 J 25mtr Scope vrij, loop accessoires toegestaan
2. Heavy Varmint Air Rifle Class
6.8 kilo 27.12 J 25mtr Scope vrij, loop accessoires toegestaan, kolf moet voldoen aan Stock Clarification regels


Een stabiele schiettafel met bench-rest steunen. Aangeraden word een verstelbare bench-rest steun voor en een zandzakje achter. Het aan elkaar koppelen van voor en achter steun IS NIET TOEGESTAAN !!. Een draaibaar krukje om op te zitten.